Terveiset karhumiehille !

Tälläinen Karhu kaatui 25.09.2014  Arppeella - Tervolan porolammenalueelle n. klo 15.

Alkuillasta oli satanut lunta noin 10 cm ja olimme hakeneet lumijälkeä, löysimme paikan jossa karhu oli tullut moottorikelkka uraa pitkin ja tullut viljamaan tielle.

Karhu oli kävellyt noin kilometrin tietäpitkin ja kun löysimme paikan missä se oli mennyt pois tieltä, huomasimme että jälkien perässä oli jo koiramies. Metsäkone yrittäjä oli jo yöllä huomannut jäljen ja soittanut tutuille metsämiehille.

Kohta kuitenkin tuli autoja ja koiramieskin palasi koiran kanssa jäljiltä ja kertoi että oli mennyt jälkeä noin 1000m, mutta koira  - ei ollut mennyt perässä.

Sovimme että lähden kahden plotin kanssa perään ja muut jää passiin sopivaksi katsomiinsa paikkoihin, laitoin myös viestit muutamille jahtikavereille, jotka tiesin olevan
lähellä maastossa - jotta osaavat tulla pyyntiin mukaan. Kuljin kytketyillä koirilla noin 2 km, jonka jälkeen päätin löysätä koirat, vaikka jälki oli vielä kylmä, mutta maasto meni niin märäksi ja risukkoiseksi.

Koirat lähti hyvin seuraamaan jälkeä ja noin 1-2 km:n päästä koirat sai karhun ylös ja ajo alkoi kiertelemään alueella. Onneksi karhu pysyi koko ajan luvallisella alueella ja koitin aina kiertää karhun eteen kun ajo alkoi kaartamaan jompaan kumpaan suuntaan. Koirat haukkuivat / ajoivat karhua noin 4 tuntia ( lyhyitä seisonta haukkuja oli myös useasti, mutta en ehtinyt koskaan riittävän lähelle ) kunnes karhu yritti tehdä aina välillä paluuperiä ja kovilla spurteilla jätättää koirat.
Yhden tälläisen kohdalla karhu teki koirien edessä ison ympyrän kauhean kovalla ravilla ja karhu ravasi minusta noin 100 m:n päästä sivuttain ohi risukossa. Katsoin ensiksi että se on hirvi, sillä karhu meni niin kauheaa vauhtia ja oli uskomattoman korkea - näin kuitenki että pää on pyöreä risukon läpi ja päätin ampua sopivaan välikköön, jolloin karhu putosi hetkeksi maahan, pompaten kuitenkin ylös ja jatkoi matkaa.

Näin koirista, että karhu ei mene enään isolla vauhdilla ja että on haavakko. Kaverini toi Della ja Buck plottieni lisäksi levänneen uros Megan ja kohta raikui kolmen plotin seisonta haukku haavakon ympärillä noin 500 m:n päässä. Lähdin hiipimään haukulle ja vasta noin 15 m:n päästä risukon läpi näin Karhun istumassa koirien keskellä, koirat kiersi karhua ja huuto oli mahtavaa. Tähtäsin karhua kaulaan ja se putosi taas heti, mutta pomppasi vielä neljälle jalalle - niin ammuin vielä kaksi kertaa karhua lavoille, jonka jälkeen karhu rauhoittui. Jännittävä päivä ja onnellinen päätös.


Karhu painoi n. 200 kg ja tassu n. 15cm.
 

Kiitokset kaikille jahtiin osallistuneille !
 


Terveisin
 

Jukka Toivanen
Puomipolku 9
94450 KEMINMAA
P. 0400693846

Metsästys ja Kalastus Opastusta, sekä Karhun Metsästysmatkat Ruotsiin, sekä Suomen lappiin, Pomokairaan ja Arppeen Alueelle !

 

Tiedustelut:

Keminmaan Autokeskus

Jukka Toivanen p. 0400693846

Valiontie 4

94450 KEMINMAA p. p. 040 3000 280

www.keminmaanautokeskus.fi

Katso:  www.arppeenlampi.fi

 

Teksti yläpuoliseen Diasarjaan

Kiire syksy ollut, on ollut kovaa yritystä ja lähellä ollut useampikin kaato. Kittilän Pokasta saimme lumijäljeltä kahden päivän kovalla työlla ison naaraskarhun ammuttua 7.10.2015.
Karhulla oli painoa n. 220 kg, etutassun leveys 15cm. Karhun sai ammuttua Jani Leinonen sodankylästä. karhu oli Janille jo neljäs ja suurin ampumansa. Sain itse yrittää karhua ensimmäisenä
päivänä ja painettiinkin 5 tuntia ja linnuntietä noin 20 km karhunperässä. Lopulta karhu päätti mennä hämärissä vetisen 3 km leveän jängän yli  ( josta mies ei uimatta yli pääse ) plottien edessä,
jolloin minun täytyi luovuttaa ja odottaa piemeässä koiria pois. Lähimmät passimiehet olivat silloin n. 10 km:n päässä - joten isot on selkoset Pokassa. Seuraavana päivän levänneet miehet ja koirat jatkoivat karhun painostusta ja jo Karhukin osoitti väsymistä. Karhu ei enään paennut suoraviivaisesti vaan alkoi kiertämään ympyröitä hitaalla vauhdilla - Jani juoksi karhun ja koiransa ( karjalankahukoiran ) kiinni ja sai pimeässä osuman. Karhu oli vielä puolituntia haavakkona pimeässä  - joten jännitystä riitti. Olimme kaato hetkellä enään Janin ja Janin isän kanssa kolmestaan pyytämässä.
Jani kertoikin että meinäsi jo vähän pelottaakin kun alkoi miettimään että jos karhu alkaa haavakkona häntä pyytämään pimeässä metsässä. Karhu löytyi kuitenkin n. 200 m:n päästä kuolleena.